Nexus Ty jak zwykle z grubej rury :diabelski_usmiech
w sumie to 'uczciwe' podejście ale do tego pasuje to moje "pudło" już jakoś przygotować, zrobić wycieczkę do Mielca
Michał wrzuć od razu do tego co powyżej jakiegoś linka do wzmaka.
W porównaniu z serią to jak wypadają? Duża różnica czy taka bardziej symboliczna?
Nie spodziewam się poprawy na zasadzie przed i po wytłumieniu drzwi ale jednak :roll:
Przede wszystkim jest dwudrożna zwrotnica ( a nie tak jak w oryginale tylko dla tweetera i to jeszcze źle dobrana ) więc z automatu midbassy dostają trochę mniej średnich a i góra pasma trochę się uspokaja. Jest dużo więcej miękkiego basu z samego dołu no i to co najważniejsze to te głośniki są wyraźnie mocniejsze od oryginałów. Na oryginałach przy tych samych ustawieniach barwy granicą była wartość vol 15-16 przy której słychać było, że zestaw już nie daje rady. Po wymianie na GZTC można bez zniekształceń dojść do wartości vol 21-22 ( a i tak ograniczeniem jest w tej chwili końcówka w STREAM-ie ).
BTW. W zeszłą sobotę, trochę z nudów a trochę z ciekawości, wyciągnąłem radio i w jego miejsce podpiąłem wzmacniacz stacjonarny Technics-a ( SA-AX7 ). Dopiero przy takim zapasie mocy można usłyszeć na co stać te, całkiem niedrogi, głośniczki. Siedziałem w aucie chyba z półtorej godziny i tylko podmieniałem płytki w CD-ku. Po tej sesji "zachorowałem" na wzmaka, ale na razie priorytetem są ksenony...
ja zakupiłem głośnik firmy TEC model xp6 gra pod samym radiem kenwood KDC-W3041G
gra znośnie ale trzeba wygłuszyć drzwi zamówiłem juz 20 mat i bedę działał
dopiero jak wygłusze wypowiem sie jak grają (w sklepie hertzy esk phonocary seri titanium rozniosły)
witam,
miałem w sobotę kupić cały zestawik, ale sie nie udało
takie jeszcze pytanie. Z tyłu (tam koło półki tylnej) są miejsca na głośniczki o śr. 10cm. Czy dałoby radę jakoś zamontować 13cm? Macie może jakieś doświadczenia z tym?
pozdro
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Łukasz chcesz poprawić car audio w swoim samochodzie tanim kosztem to słuchaj
pierwsza inwestycja to wyłguszenie drzwi (jak koledzy mówią nawet firmowe głośniki po wygłuszeniu potrafią troszke basu z siebie wydobyć)dzrwi są tak skonstrułowane że jak byś włożył do nich głośniki za 1000 zł to i tak by wydawało ci sie że pierdzą
nie jesteś dalej zadowolony z jakości dzwieku kupujesz zestaw odseparowany na przód
głośniki np hertz pb helix ja polecam tec( ale to są moje gusta) z tańszych to phonocar nie kupuj żadnych boszmanów pyle czy innych dziwactw
nie jesteś dalej zadowolony może wina jednostki sterującej kup radio (ja polecam)kenwood clarion alpain
jak masz to stwierdzisz że głośniki z tyłu tylko psują scene akustyczną i wogóle nie grają
odłączysz je i bedziesz zadowolony z przodu poważnie myslisz że do tego trzeba być maniakiem to poprostu z czasem przychodzi w miare jedzenia
bedzie ci grało wszystko ok ale mało basu jakoś z tego przodu no i kolejny zakup subwoofer aktywnay albo pasywny i wzmacniacz ......................... można pisać bez końca
dlatego prosze cie istaluj głośników z tyłu tylko te pieniądze przeznacz na wygłuszenie drzwi głośniki z tyłu nie poprwaią ci audio w samochodzie marki skoda octavia
mam nadzieje że ci pomogłem to jest z mojego wałsnego doświadczenia
dlatego prosze cie istaluj głośników z tyłu tylko te pieniądze przeznacz na wygłuszenie drzwi głośniki z tyłu nie poprwaią ci audio w samochodzie marki skoda octavia
Ani w żadnym innym samochodzie
Ten post w ogóle powinno się gdzieś podpiąć, powinien wyskakiwać, gdy ktoś wpisze w wyszukiwarkę "tylne głośniki"
drzwi głośniki z tyłu nie poprwaią ci audio w samochodzie marki skoda octavia
Ani w żadnym innym samochodzie
Ten post w ogóle powinno się gdzieś podpiąć, powinien wyskakiwać, gdy ktoś wpisze w wyszukiwarkę "tylne głośniki"
Proszę, nie popadajmy tylko w skrajności.
Głośniki tylne zawsze można wyciszyć, jeśli siedzącym z przodu psują odbiór. Doi tego jest funkcja w radioodbiorniku.
Głośnik z tyłu też ma swoje (choć przyznaję: znacznie mniejsze) zalety, i czasem może się przydać. Czasem dla dzieci, czasem dla dorosłych.
Nie zawsze jedzie tylko kierowca - jeśli masz kogoś z tyłu, to on narzeka, że źle słyszy przód - robisz głośniej, żeby było dobrze tym z tyłu, to jest znowu za głośno z przodu.
Albo dzieci: właczasz dzwięk tylko młodym na tył, a ty z przodu swobodnie rozmawiasz z pasażerem mając wyciszony przód.
powiem tak są różne opinie
wedłóg ludzi którzy profesjonalnie sie tym zajmują montowanie głośników do tyłu ma tylko sens przy robieniu kina w samochodzie
jak człowiek idzie na koncert to gdzie ma scene za plecami? chodzi o stworzenie właśnie sceny w samochodzie, profesjonaliści potrafią tak montować głośniki że sie wydaje że gra przed samochodem i to jest dopiero dobre audio
są i ludzie którzy montują dwa głośniki 6x9 tzw elisy najlepiej pięciodrożne w tylną pułkę(nic nie usztytwniając ani tym bardziej wygłuszając)
i mają super audio bo głośno gra i jak sie otworzy wszystkie okna to nawet głośniej od silnika
audio to każdego indiwidualna sprawa ale trzeba sie radzić ludzi którzy sie na tym znają i to jest moje zdanie możesz też słuchać sie samego siebie i po kilku latach dojdziesz do tego co jest dla doświadczonych i wtajemniczonych oczywiste pozdrawiam
Powiem tak, u mnie w aucie obecnym (i będzie też w przyszłym) dźwięk jest dopasowywany do kierowcy za co odpowiada procesor z opóźnieniami czasowymi... Samolubne, ale 95% czasu jeżdżę sam albo z żoną i małym dzieckiem i wtedy radio i tak tylko szemrze cicho. Tak jak lubię słuchać, to mogę tylko jak jadę sam
Natomiast moje zdanie na temat głośników tylnych oparte jest na wielu, wielu godzinach przesiedzianych w znanym miłośnikom ca garażu na wjeździe do Michałowic, u Grzesia S. I żeby nie było że się mądrze... W swoim czasie też miałem głośniki z tyłu - to naturalne stadium, przez które się przechodzi i częsci osób to pasuje a części nie. Mi akurat nie... Choć jeśli kiedyś posunę się do kina w zagłówkach i na desce to jakieś współdrożne 16 w tylne drzwi pójdą
Komentarz